ÖZEL SEÇİMİM : SHERLOCK HOLMES KONUSU





SHERLOCK'UN TARİHÇESİ

Sherlock televizyon tarihinin en ünlü dedektiflerinden biri ve çoğumuz onu uzun bir süreden beri tanıyoruz. Sherlock'un ilk ortaya çıkışı Sir Arthur Conan Doyle'un 1877 yılında yazdığı 'KIZIL DOSYA' kitabıyla olmuştur. Sherlock ilk çıktığı zamanlarda çok ilgi görmüş ve hala ilgi görmekte olan bir karakterdir. Çıktığı zaman çeşitli kimselere benzetilen Sherlock yazarının belirttiği üzere Edgar Alan Poe'nun ilk dedektiflik öyküsü sayılan 'MORGUE SOKAĞI CİNAYETLERİ' kitabındaki C.Auguste Dupin karakterinden ve Doktor Joseph Bell karakterinden esinlenmiştir Sherlock'un dizi olarak ortaya çıkışı 1984 yıla rastlamaktadır. Adı da 'THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES'tur.  Bu dizi 1994 yılına kadar yayınlamaya devam etmiştir.




KIZIL DOSYA KİTABININ ÖZGÜN İSMİ
THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES (1984)








 YENİ NESİL SHERLOCK

Bizim çağımızdaki Sherlock için bence bu en uygun isim. Çünkü diğer Sherlockların aksine bu Sherlock teknoloji ile içiçedir. Hatta kendi blogu bile var. Adı da 'Çıkarım Yapma Bilimi ( The Science Of Deduction). Bu blogun adresini de yazımın sonunda vereceğim. Sherlock suçları çözmek için teknolojinin her türlü nimetinden faydalanıyor. Tabi bunları yaparken yalnız da değil. En yakın dostu DR.JOHN WATSON ( ona en fazla dayanabilen insan, Sherlock bazen onun bile sınırlarını zorlayacak kadar kırıcı davranışlar sergiliyebiliyor) ona suç çözümünde yardım ediyor. Ekibin beyni Sherlock ama biraz empati yoksunu ve insan ilişkilerinde bayağı kötü.( geliştirmeyi pek düşünmüyor çünkü onun için önemli olan bir suçu aydınlatabilmek başka bir şey pek umrunda değil) İşte bu durumlarda yardıma John Watson koşuyor ve onu kurtarıyor.







Aslında pek göstermese de Sherlock da Watson'ı seviyor ama bunu pek belli edemiyor ya da etmek istemiyor ona göre insanlar karmaşık ama Watson için elinden geleni yapmaya çalışıyor.Belli etmese de Watson için en çok endişelenen kişi. Sherlock'un kendini  işine adamışlığı gerçekten takdire şayan çünkü Sherlock kendi deyimiyle doğru bilgiye ulaşabilmek için tüm saçma sapan bilgileri örn: Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi hafızasından sildiğini söylüyor bunun üzerine tabiki de John Watson birazcık kafayı yiyor.Sherlock hafızasına 'ZİHİN SARAYI (The Mind Palace) ' diyor. Ve oraya giderken de önünde hiç engel olmasını istemiyor.



ZİHİN SARAYI




































SHERLOCK-JOHN TANIŞMA

İkisinin de ortak bir arkadaşı sayesinde tanışıyorlar. O sırada John ( Ordu Doktoru)  Irak'tan gelmiş ve travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Arkadaşı John'u Sherlock'un yanına götürüyor ve daha ilk dakikadan Sherlock'un Afganistan mı Irak mı sorusu üzerine John Watson şaşırıp kalıyor ve olaylar gelişmeye başlıyor. John bir anlamda Sherlock'un hafızasına ve olayları çözme yöntemlerine hayran kalıyor ve sürekli; harika, muhteşem, zekice, çok akıllıca deyip bunu binlerce kez Sherlock'a belirtiyor.

MYCROFT HOLMES



Sherlock'un abisi; MYCROFT HOLMES. Dizinin en başından anlaşılabileceği gibi ikisi arasında sürekli bir rekabet var ve Sherlock abisi için 'Baş düşmanım' desede genelde abisi onu koruyor , kolluyor ve bunu yaparken sık sık da John Watson'dan yardım alıyor.




MRS HUDSON


Sherlock'un ev sahibi; M.L.HUDSON. Sherlock Mrs Hudson'a yardım ettiğinden dolayı ona evini kiraya veriyor ve kendisi de alt katta yaşıyor. Sherlock'u gerçekten seven ve ona değer veren bir insan. Bazen başı Sherlock yüzünden derde giriyor. Mrs Hudson ilk zamanlarda Sherlock ve J.Watson'ın sevgili olduğunu sık sık vurgulasada bunun doğru olmadığını zamanla öğreniyor.Sherlock'un değer verdiği insanlardan biri :)







SHERLOCK'UN EZELİ RAKİBİ VE BAŞDÜŞMANI : JIM MORIARTY


Sherlock nasıl suç çözen bir özel dedektifse, Moriarty de o suçları yapan ve yaptıran kişi yani bir anlamda özel suç danışmanı. Moriarty ile Sherlock'un arasında yaşanan olaylar maç sayısı bir türlü gelmeyen ve uzadıkça uzayan bir tenis maçına benziyor . Çünkü Sherlock karmaşık suçları çözüyor, Moriarty de daha karışık suçlar işliyor. Herbiri tam ben kazandım  derken her şey yeniden başlıyor. Özetle; Sherlock suç çözme Moriarty suç yaratma dehası. Sherlock Moriarty için 'SUÇLULARIN NAPOLYONU' diyor.




O KADIN (THE WOMAN)

SHERLOCK İÇİN ÖNEMLİ OLAN O KADIN: IRENE ADLER

Sherlock'un Irene ile karşılaşması 2.sezonda oluyor. A Scandal in Belgravia bölümünde. Sherlock'un etkilendiği onu şaşırtan( normalde hiç şaşırmadığından hayat Sherlock için bu anlamda biraz tekdüze) ilk ve tek kadın. Birbirlerini anlama tarzları, birbirlerine davranışları o kadar mükemmel bir uyum içindeki bu bölümde aslında Sherlock'un o kadar duygusuz olmadığı rahatça anlaşılıyor.


Sherlock 2010 yılında yayınlanmaya başladı şuana kadar 3 tane sezonu yayınlandı.Herbir sezon 3 bölüm ve 1 bölüm 90 dakikadır.


SEZONLAR VE BÖLÜMLER

1.Sezon 1.Bölüm: A Study In Pink

1.Sezon 2.Bölüm:The Blind Banker

1.Sezon 3.Bölüm:The Great Game


2.Sezon 1.Bölüm:A Scandal In Belgravia ( Favori bölümüm )

2.Sezon 2.Bölüm:The Hounds Of Baskerville

2.Sezon 3.Bölüm:The Reichenbach Fall


Noel Mini Bölümü:Many Happy Returns ( 7 dk)


3.Sezon 1.Bölüm: The Empty Hearse ( En çok eğlendiğim bölüm)

3.Sezon 2.Bölüm:The Sign Of Three

3.Sezon 3.Bölüm:His Last Vow ( En çok şaşırdığım,en bomba bölüm )

 Dizi 4.Sezonla devam edecek ama ondan önce yine bir noel özel bölümü var :)


Şimdi geleli ben buna neden özel seçim dediğime;  Sherlock benim okuduğum ilk dedektif romanlarından biri (abartısız bir 3-4  kere filan okumuşumdur) ,dedektifliği çok ilgi çekici bulduğumdan,yapmak istediğim ve eğlenceli bulduğum bir meslek olduğundan,gizemli olayları sevdiğimden, Sherlock'un çabalamasını da seviyorum,Watson'a gerçekten değer veriyor ve bunun için çabalıyor ,en önemli etkenlerden biri de tabiki de ingiliz aksanı  ( beni tanıyan herkes ingiliz aksanına hayran olduğumu bilir ) tüm bunları toplamı  Sherlock'u benim için özel yapıyor.







Dram,komedi,tutku,genel kültür,dostluk,gerilim,suç,akıl oyunları ile ilgili bir dizi izlemek isteyenlere duyurulur :)




Kitaplara meraklıysanız ;







DİZİ SENARİSTİ: MARK GATISS-STEVEN MOFFAT



 SHERLOCK (BENEDICT CUMBERBACHT )

JOHN WATSON (MARTIN FREEMAN)

JIM(JAMES) MORIARTY ( ANDREW SCOTT)

IRENE ADLER (LARA PULVER)










Yorumlar

  1. Yazini cok begendim fakat bir yer gozume takildi sherlock'un Austin diye birinden esinlenilerek ortaya ciktigini yazmissin ama benim boldigim sherlock sir arthur conan doyle'nin hastaliklari gozlem yontemiyle bulan prefosoru joseph bell'den etkilenerek ortaya cikarttigini biliyorum. Bende sherlock'u cok severim boyle baska insanlarin sevdigini de bilmek hem mutlu edici hem uzucu malum insan sevdigini paylasmak istemez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim hemen Dr Joseph Bell'i de ekledim :) evet sevdiğini kimse paylaşmak istemez ama bu kadar harika bir diziyi de kimseden mahrum etmemek gerek bence :)

      Sil
  2. Yazınızı çok beğendim. Ben de "Kızıl Dosya" kitabını az önce bitirdim. Yazınızdan anladığım kadarıyla dizisi de kitabı kadar etkileyici olmalı. Bunun gibi başka konularda da incelemeleriniz varsa takip etmeyi isterim. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) evet dizisi de çok güzel izlemenizi tavsiye ederim :) ya da paylaştığım Sherlock özetlerini de okuyabilirsiniz :) Kitaplarla ilgili de bir blog var bakmak isterseniz; mitolojivekitaplar.blogspot.com.tr
      iyi günler geçirmeniz dileklerimle...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

SHERLOCK 1.SEZON 1.BÖLÜM A STUDY IN PINK

SHERLOCK 1.SEZON 2.BÖLÜM ÖZETİ THE BLIND BANKER

SHERLOCK 1.SEZON 3.BÖLÜM THE GREAT GAME (SEZON FİNALİ) ÖZETİ